Kľúčový japonský index Nikkei vzrástol na viac než 7-ročné maximum

08.12.2014 Celý región

Tokio 8. decembra (TASR) - Japonská burza vyskočila na začiatku nového týždňa na najvyššiu úroveň za vyše 7 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kľúčový tokijský index Nikkei 225 sa dnes zvýšil o 0,1 % a uzavrel na úrovni 17.935 bodov, čo je najviac od júl 2007. Širší index Topix si polepšil o 0,13 % na 1447 bodov. Naopak, index MSCI pre ázijské akcie mimo Japonska dnes klesol o 0,1 %.

Dôvodom posilnenia japonských akcií boli piatkové (5. 12.) neočakávane pozitívne údaje z trhu práce v USA a oslabenie jenu. To podporilo predovšetkým akcie exportne orientovaných firiem.

Japonská vláda v noci nadnes zverejnila, že domáca ekonomika klesla v 3. kvartáli viac, než sa predpokladalo. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od júla do konca septembra znížil o 1,9 % a nie o 1,6 %, ako počítala vláda vo svojom prvom odhade. Napriek tomu akcie veľkých exportérov dnes v Tokiu posilnili. Napríklad akcia Toyota Motor si pripísala 1,5 %. Oživenie americkej ekonomiky a pokles kurzu jenu by totiž mohli podporiť japonský vývoz.

Expertov však negatívne prekvapili nové údaje z Číny. Dariusz Kowalczyk z Crédit Agricole poukázal na "šokujúci" novembrový pokles čínskeho dovozu o 6,7 %. To signalizuje slabý domáci dopyt. V samotnej Číne vyvolala správa o vývoji zahraničného obchodu nádeje, že vláda schváli nové stimulačné opatrenia. Šanghajský akciový index dnes vzrástol o vyše 3 %.
 

Vyberte región